Rezumatul proiectului

Pentru statele membre AIEA, din care face parte şi România, dezafectarea instalaţiilor nucleare reprezintă un subiect de mare interes, datorită numărului ridicat de astfel de instalaţii construite deja de o perioadă considerabilă de timp şi care trebuie, în conformitate cu reglementările în vigoare,  retrase din funcţionare,  într-un viitor apropiat. În acest sens, AIEA recomandă necesitatea optimizării activităţilor de decontaminare şi dezafectare a instalaţiilor nucleare.

În conformitate cu interpretarea adoptată de AIEA, prin dezafectare (decommissioning) se înţelege efectuarea activităţilor tehnice şi administrative care să permită scoaterea de sub regimul de autorizare a unei instalaţii nucleare. Pentru aceste instalaţii, dezafectarea reprezintă faza finală a ciclului lor de viaţă, ce urmează după stabilirea amplasamentului, proiectarea, construcţia, punerea în funcţiune şi exploatarea acestora.

Operaţii ca decontaminarea, demontarea echipamentelor şi instalaţiilor centralei nucleare, demolarea clădirilor şi structurilor, precum şi managementul deşeurilor radioactive rezultate iau în considerare cerinţele referitoare la protecţia sănătăţii şi securităţii atât a personalului de operare din centrala nucleară,  cât  şi a populaţiei, precum şi orice implicaţii pe care aceste activităţi o au asupra mediului înconjurător.

 Aceste activităţi se efectuează pentru reducerea progresivă şi sistematică a pericolului radiologic şi se realizează pe baza unei planificări şi evaluări în vederea  asigurării securităţii pe toată durata operaţiilor de dezafectare.

Prezentul proiect multidisciplinar pune bazele ştiinţifice şi tehnice ale planurilor generice de decontaminare şi de management al deşeurilor radioactive care se întocmesc odată cu planul de dezafectare aplicabil instalaţiilor nucleare. În cadrul planului integrat de decontaminare, dezafectare şi management al deşeurilor radioactive, atât decontaminarea cât şi managementul deşeurilor radioactive sunt componentele care pot fi subiectul analizelor avansate de optimizare. Selectarea tehnicilor optime şi a strategiilor corespunzătoare de decontaminare şi management al deşeurilor radioactive poate aduce beneficii majore şi poate asigura dezafectarea în condiţii de securitate a instalaţiilor nucleare.

Proiectul propus are la bază necesitatea aprofundării cunoaşterii proceselor de contaminare a materialelor, structurilor şi echipamentelor în vederea decontaminării, dezafectării şi a managementului deşeurilor radioactive generate prin dezafectarea instalaţiilor nucleare cu aplicabilitate la centralele tip CANDU. Se vor efectua analize cost-beneficiu privind posibilităţile de decontaminare în vederea reducerii expunerii la radiaţii a personalului implicat în dezafectare şi în vederea recuperării şi reutilizării unor materiale valoroase.

Proiectul se încadrează în direcţiile de cercetare în domeniul Energie, Sisteme şi tehnologii durabile, securitate energetică, respectiv tema "Promovarea tehnologiei energetice curate, a măsurilor de protecţie a mediului şi a reducerii emisiilor de gaze în atmosferă".

Proiectul urmăreşte fundamentarea ştiinţifică şi tehnică a problemelor privind decontaminarea materialelor, structurilor şi echipamentelor la dezafectarea instalaţiilor nucleare şi managementul deşeurilor radioactive în condiţii de securitate a deşeurilor rezultate din decontaminarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.

AIEA recomandă necesitatea optimizării activităţilor de decontaminare şi dezafectare a instalaţiilor nucleare cât şi managementul deşeurilor radioactive în condiţii de securitate nucleară şi radiologică

 

[PNCDI II] [Rezumat] [Obiective si rezultate] [Coordonare] [Consortiu] [Autoritatea  contractanta] [Durata] [Activitati si Responsabilitati] [Buget] [Evenimente] [Linkuri] [Director proiect] [Interactiune activitati] [Rezultate]